home edities kidscorner
<<1 t/m 8 editie 1 editie 3 editie 5 editie 7 9 t/m 16>>
editie 2 editie 4 editie 6 editie 8
Wisten jullie dat?

Er 50 % meer aanmeldingen waren voor de L.I.D. als vorig jaar.
Er veel meer aandacht was voor de L.I.D. van de kant van de (jong) volwassen gebruikers.

Ik vond het dit jaar een erg geslaagde dag.

De workshop die ik samen met Ans Splinter deed werd erg goed bezocht.

Er werd gezegd dat hij eigenlijk te kort was. Er had meer tijd moeten zijn om met elkaar over het onderwerp te kunnen praten.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik bang was dat het onderwerp te zwaar zou zijn en dat er weinig mensen op de workshop af zouden komen uit schaamte voor het onderwerp.
Daarom ben ik ook zo blij dat het zo goed is gegaan.

Ik ga hard nadenken over welk onderwerp we volgend jaar kunnen belichten voor de (jong) volwassenen.
Als jullie suggesties hebben kunnen jullie die ook naar mij mailen of schrijven naar het NVGG.

Groetjes Claudia
Mijn beleving van de L.I.D. 2004:

Venray 20 mei 2004

Afgelopen 15 mei was zoals jullie weten de jaarlijkse L.I.D.
Dus ik ben op die zonnige zaterdag ochtend naar Zeewolde gereden om wat voor mij de eerste keer op de L.I.D. zou zijn.
Ik had niet echt een idee want het zou inhouden maar ik kan vertellen dat het heel goed bevallen is.
Op die dag was eerst de ledenvergadering die vlot verliep, daarna volgde ik de twee workshops; want ik vind het meest leerzame van zulke workshops het praten met en luisteren naar andere en hun ervaringen.
Want het voelt heel prettig als je gelijk begrepen wordt.
En dan merk ik bij mezelf dat ik gemakkelijker ga praten.
Daarna waren de groepsgesprekken waar wij als jong volwassen onze ervaringen van “vroeger” met ouders deden uitwisselen.
Na de afsluiting van de dag heb ik met een colaatje gedronken en een beetje staan kletsen en toen ben ik rond 17:00 naar huis gereden.
Ik wil langs deze weg iedereen bedanken voor een zeer geslaagde dag.

Groeten Mark
Oproepje:

Tijdens de Workshop “praten over sexualiteit hoe doe je dat” heb ik met twee meisje gepraat die al vanaf een jonge leeftijd mannelijke hormonen gebruiken.
We hebben toen gepraat over de werking van de mannelijke hormonen.
Er was voor mijn gevoel te weinig tijd en daarom zou ik deze twee meisjes willen vragen om via mail contact met mij te zoeken.
Mochten jullie geen mail hebben kunnen jullie altijd naar het NVGG schrijven, alle post wordt naar mijn huis doorgestuurd.

Alvast bedankt meiden.
Groetjes Claudia
Iets meer over androgeengebrek
De naam Androgeen Ongevoeligheid Syndroom geeft precies weer wat AOS inhoudt: onze lichamen zijn ongevoelig voor androgenen, ofwel ‘mannelijke hormonen’. Dat manifesteert zich in een aantal lichamelijke kenmerken (de betekenis van het woord syndroom). Die mannelijke hormonen worden door zowel mannen als vrouwen aangemaakt en als vrouwen teveel mannelijke hormonen aanmaken krijgen ze last van overbeharing en een zware stem. Maar ook als vrouwen maar een kleine hoeveelheid aanmaken hebben androgenen invloed op hun lichaam. Zo hebben androgenen hun invloed op de kleur en vorm van de tepels, het zorgt ervoor dat vrouwen oksel- en schaamhaar hebben, het is verantwoordelijk voor jeugdpuistjes en het is blijkbaar ook van invloed op transpiratiegeur. Vrouwen met AOS hebben meestal een dusdanig hoge ongevoeligheid dat ze daar allemaal geen ‘last’van hebben:
Tot zover de ‘leuke’ kanten van AOS. Want jammer genoeg heeft AOS meer lichamelijke gevolgen. Alle vrouwen met AOS hebben XY-chromosomen en zonder de androgeen ongevoeligheid zou ons lichaam zich in mannelijke richting hebben ontwikkeld. Dat is te merken aan het ontbreken van eierstokken en een baarmoeder.Soms wordt de diagnose bij de geboorte gesteld omdat het kind wordt geboren met niet-eenduidige geslachtskenmerken of omdat bij een liesbreuk testes worden aangetroffen. Maar vaker wordt de diagnose pas gesteld als wordt onderzocht waarom een meisje niet gaat menstrueren.
Bij verder onderzoek worden in onze buik geslachtsklieren (gonaden) aangetroffen die je niet bij een vrouwelijk lichaam zou verwachten. Dat kan variëren van niet-vruchtbare testes tot helemaal geen gonaden en alles daar tussen in. Soms wordt ook ovariumweefsel aangetroffen. Maar in alle gevallen geldt dat we geen kinderen kunnen krijgen.
=>
AOS is geen aandoening die je in de loop van je leven opdoet. Al vanaf het moment van de conceptie bevat iedere lichaamscel van een kind met AOS een X-chromosoom met een gemuteerd AR-gen.
Bron: http://www.aisnederland.nl/aos.html
Waarom een workshop over praten over sexualiteit??

Hallo allemaal,
Dit jaar was ik weer van de partij bij de L.I.D.
Dit jaar had ik echter ook mijn eigen bijdrage.
Ik vond het van groot belang dat mijn sexuologe Ans Splinter kwam spreken.
Ik vind het namelijk erg belangrijk dat je sexuele gevoelens goed bespreekbaar zijn. Dat je er over durft te praten als je denkt dat er iets niet goed mee zit.

Waarom vind ik dat zo belangrijk????

Je sexuele gevoelens worden opgewekt door hormonen en omdat vele van ons niet alleen een gebrek aan groeihormoon hebben kan het zijn dat er meer leden zijn als ik die problemen hebben op sexueel gebied.
Maar als je hierover niet durft te beginnen bij je behandelend arts zal er ook niets aan gedaan worden.
Daarom heb ik dus door middel van de workshop geprobeerd om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Dit is naar mijns inziens goed gelukt.
Ik hoop dat het voor jullie net zo waardevol was als voor mij.
Groetjes Claudia
Schrijf voor reacties of je eigen column naar:

( Of schrijf naar het NVGG )

Alle tips en eigen verhalen zijn welkom.
Tot de volgende Teens Talk GH.
Groetjes Claudia