home edities kidscorner
<<1 t/m 8 editie 1 editie 3 editie 5 editie 7 9 t/m 16>>
editie 2 editie 4 editie 6 editie 8
OPROEPJE!!!!!

Hoi Lieke en Anke.

Ik vond dat jullie zulke leuke ideeën hadden voor Teens Talk GH.
Ik zou er graag nog wat meer met jullie willen overleggen via mail.
Nu is mijn PC echter gecrashd en heb ik jullie emailadressen niet meer.
Zouden jullie daarom weer contact met mij willen zoeken.
Hallo allemaal,

Zoals belooft hier mijn verhaal over mijn tweede ontmoeting met Claudia.

Claudia is op vrijdag 19 december naar mij toe gekomen.
Mijn vriend en ik zijn haar van het station in Heerlen gaan afhalen, toen we bij mijn vriend thuis aankwamen hebben we wat gegeten, daarna hebben we alleen maar gekletst over van alles maar ook over ons ‘ziektebeeld’, we zijn pas rond 02:00 uur gaan slapen.
De volgende morgen hebben we eerst lekker ontbeten, toen heb ik Claudia een beetje rond geleid door de stad Heerlen, waar we toch lekker hebben geshopt.
Daarna heb ik Claudia voorgesteld aan mijn ouders, we hebben een hele tijd gepraat over onze medicijnen, groeihormoon en hoe wij zelf met ons ‘ziektebeeld’ omgaan maar ook hoe Claudia’s ouders en mijn ouders er mee omgaan, dat was een zeer interessant gesprek.
Toen zijn we weer naar het appartement gegaan en daar hebben we lekker gegourmet en we hebben weer uren gekletst.
Zondag hebben we uitgeslapen en daarna ontbeten. Omdat mijn vriend weg moest waren Claudia en ik weer lekker met zijn tweetjes, we hebben toen naar haar vakantiefilm gekeken . ↓
Hallo allemaal!!!!!

Zoals jullie net konden lezen zijn er twee meiden die graag mee willen werken aan de opbouw van een nog betere Teens Talk GH.
Nu wil ik vragen of er nog meer mensen zijn die leuke ideeën hebben.
Ik wil namelijk dat Teens Talk GH zo wordt als jullie hem willen hebben.

Dus Als jullie suggesties hebben graag mailen naar
Alvast bedankt. Groetjes Claudia
Jammer genoeg moest ze weer vroeg met de trein naar huis, we hebben nog gezellig met ons drietjes gegeten en daarna hebben mijn vriend en ik haar weer naar het station gebracht.
Het was een zeer geslaagd weekend maar jammer genoeg was die erg kort.

Gelukkig hebben Claudia en ik weer een leuk weekend samen gehad, dat was op 14 mei, het weekend van de LID.
In dat weekend heb ik ook de ouders en broer van Claudia ontmoet, dat was erg gezellig.
Vrijdagavond hebben we eerst lekker gefeest met Claudia’s collega’s.
Dat was voor mij de aller eerste keer dat ik een LID heb mee gemaakt, ik vond het een leuke en interessante dag.
Tijdens deze dag heb ik ook kennis gemaakt met Chantal en haar moeder (met haar heb ik contact gekregen naar aanleiding van mijn verhaal in de eerste Teens Talk).
Ik vond het leuk om haar eens in levenden lijve te zien.
Het viel me op dat ondanks dat wij allemaal groeihormoon gebruiken, wij toch heel erg van elkaar verschillen.
Tot de volgende Teens Talk.
Groetjes, Judith Lemmens
Het mannelijke hormoon DHEAS en zijn werking:
De laatste jaren is de publieke belangstelling voor het hormoon DHEA enorm gegroeid. Hiervoor zijn een aantal verklaringen. De belangrijkste is dat dit hormoon gezien wordt als een "anti-verouderingshormoon". DHEA wordt beschouwd als een onschuldig middel om allerlei met de veroudering gepaard gaande kwalen als: aderverkalking, suikerziekte en kanker te bestrijden.
Dit is zoals iedereen wel zal begrijpen "te mooi om waar te zijn". De bedoeling van dit overzicht is dan ook vooral "het kaf van het koren te scheiden ". De nadruk zal liggen op de mogelijke rol van DHEA bij het ontstaan en de eventuele behandeling van de ziekte X-gebonden adrenoleukodystrofie (ALD).
DHEA wordt net als cortisol gemaakt door de bijnierschors. Beide hormonen worden gemaakt uit het vet cholesterol.
Tijdens de zwangerschap maakt de bijnierschors van de baby alleen maar DHEA(S). Niemand weet nog waarom dit zo is . Waarschijnlijk heeft dit onder meer te maken met de aanleg van de hersenen van de baby. Na de geboorte stopt de bijnier met het maken van DHEA(S).
Tussen de 6-8 jaar gaat de bijnierschors weer heel veel DHEA(S) maken- een periode die " adrenarche " genoemd wordt. Deze periode gaat vooraf aan de ontwikkeling van de puberteit. De toegenomen productie bereikt rond het 30e jaar een maximum. Vervolgens zet een onafwendbare daling in van de productie van DHEA(S) tot concentraties die rond het 80e jaar nog 10-20 % van de oorspronkelijke maximale concentratie bedragen. De productie van cortisol blijft wel gewoon gehandhaafd. Er blijkt een grote individuele variatie in de DHEA(S) concentraties in het bloed te bestaan. Ook maken mannen meer DHEA(S) dan vrouwen.
Tot voor kort dacht men dat DHEA(S) alleen maar diende als basissubstantie voor de aanmaak van geslachtshormonen (oestrogenen en androgenen). Dit is ook een belangrijke functie van dit hormoon. In alle cellen die receptoren voor geslachtshormonen bevatten kan DHEA(S) omgezet worden in geslachthormonen, die in diezelfde cellen actief zijn. Dit geldt natuurlijk in de allereerste plaats voor de geslachtsklieren zelf maar ook voor vetweefsel, botten, prostaat, huid, hersenen en vooral de lever.
Steeds meer blijkt echter dat DHEA(S) een belangrijke van cortisol onderscheiden werking heeft op o.a. de stofwisseling, het afweersysteem, en het centrale zenuwstelsel.
Werkingen van DHEA(S): de stofwisseling
Bij proefdieren heeft DHEA(S) een remmend effect op de (ontwikkeling van) vetzucht. Het hormoon verhindert de vetaanmaak- en opslag. Het verbruik van energie in plaats van de opslag daarvan wordt bevorderd. Bij de mens wordt de synthese van DHEA(S) ook geregeld door de insulinespiegel in het bloed.
Werkingen van DHEA(S): het immuunsysteem
Bij dieren beschermt DHEA(S) tegen virale en bacteriële infecties. Bij de mens daalden bij de patiënten die met het AIDS virus besmet waren de DHEA(S) concentratie in het bloed op het moment dat de ziekteverschijnselen optraden. Lage spiegels werden ook gevonden bij patiënten met SLE en rheumatoïde arthritis.
De tot nu toe aan DHEA(S) toegeschreven gunstige werkingen zijn dus voor een groot deel ontleend aan dierexperimenten. Zoals gezegd maken dieren maar weinig/geen DHEA(S). Ook werden aan de proefdieren zodanig hoge doses toegediend dat deze in aanzienlijke hoeveelheden geslachtshormonen omgezet kunnen worden, die dan mogelijk verantwoordelijk zijn voor de aan DHEA(S) toegeschreven effecten. Dierexperimentele gegevens kunnen dus zeker niet zonder meer geacht worden ook van toepassing te zijn op de mens. Ook is het nog te vroeg om DHEA(S) al te betitelen als "antiverouderingshormoon".
Voor het volledige verslag kunnen jullie de volgende site bezoeken:
http://www.xald.nl/artikelen/dhea.html
Schrijf voor reacties of je eigen column naar:

( Of schrijf naar het NVGG )

Alle tips en eigen verhalen zijn welkom.
Tot de volgende Teens Talk GH.
Groetjes Claudia